Bizardní informace o potravinách aneb dáte si steak z hrocha?

I to nejznámější jídlo může mít své tajemství...www.pixabay.com
Zobrazit galerii
4 fotek
I to nejznámější jídlo může mít své tajemství...www.pixabay.com
Bizardní informace o potravinách aneb dáte si steak z hrocha?
bracelet-1866614_1920

I to nejznámější jídlo může mít své tajemství...www.pixabay.com

Trochu umyté vajíčko - www.pixabay.com
Bizardní informace o potravinách aneb dáte si steak z hrocha?
egg-1265735_1920

Trochu umyté vajíčko - www.pixabay.com

Steak nebo kotletku? www.pixabay.com
Bizardní informace o potravinách aneb dáte si steak z hrocha?
hippo-278517_1920

Steak nebo kotletku? www.pixabay.com

Dáte si pěkně zralý sýr? www.pixabay.com
Bizardní informace o potravinách aneb dáte si steak z hrocha?
mold-cheese-933309_1920

Dáte si pěkně zralý sýr? www.pixabay.com

Máte rádi kečup? Dáte si občas žluťoučký banán? Patří podle vás víno a sýr dohromady?

Co tyto věci mají společného? Podívejte se na jejich historii, jejich životní cyklus a jejich zpracování a zjistíte, že je neznáte tak dobře, jak jste si mysleli.

A asi vás to hodně překvapí!

 

Sýr s nádechem tabu

Když přijde na kombinace, není nic lepšího, než víno a sýr, ne? Co takhle dát si nedovolený sýr? Je ze Sardinie, jmenuje se Casu Marzu a místní ho považují za zralý pouze tehdy, když larvy v něm dosáhnou takového množství, že se třese. Ale pozor, pokud ho necháte přezrát, může být i jedovatý. Když se do něj pustíte, myslete na to, že ho musíte dobře, ale opravdu dobře rozžvýkat. Jinak se může stát, že vám larvy z něj přežijí ve střevech a najdou si tam svůj nový domov. Nechutná představa, že?

Dáte si pěkně zralý sýr? www.pixabay.com
Dáte si pěkně zralý sýr? www.pixabay.com

Je libo kečup na hranolky?

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se na láhvi kečupu vždy uvádí, že je to „kečup“? Je pro dobrý důvod pro to, že i to má co do činění s neuvěřitelně bizarní historii tohoto dnes běžného koření. První evropská zmínka o koření zvané ke-TChUP sahá až do 16. století, kdy britští námořníci objevili oblíbená čínská jídla a představil jej k západnímu světu.

Pak tam byla celá řada různých regionálních receptů a odrůd, ale nejčasnější recept (od roku 534) vyzývá k vyprání „střev, žaludku a močového měchýře žluté ryby, žraloků a parmice“, nalahvovat a nechat zrát po dobu až 100 dnů, v závislosti na ročním období. Představte si, že si něco podobného dáte na své párky v rohlíku.

Britové si recept upravili po svém a dělali svůj KE-TChUP z ančoviček. Dnes podobnému výrobku říkáme rybí omáčka. V té době se věřilo, že jsou rajčata jedovatá. Poprvé se v kečupu objevila až po roce 1820, kdy bylo dokázáno, že jedovatá nejsou. V té době se kečup prodával i jako mimořádně léčivé tonikum. Jen při podmínkách, jak byla surovina skladována, se často stávalo, že žluknul a jsou zaznamenány i smrtelné případy otrav. Potom přišel pan Heinz, výroba kečupu se standardizovala a modernizovala a postupně vznikl kečup takový, jaký ho dnes známe my.

A teď něco pro milovníky vajec…

Trochu umyté vajíčko - www.pixabay.com
Trochu umyté vajíčko – www.pixabay.com

Vejce umýt, či nemýt, toť otázka
To vše má co do činění s tím, co se stane s vejci, jakmile jsou odebrána slepici. V mnoha moderních zemích jsou vejce umyta a tím se vypere přirozeně se vyskytující ochrannou vrstvu na vnější straně skořepiny. Vejce nejsou porézní, pokud povlak je neporušený, takže voda a bakterie zůstanou venku. Teoreticky tento proces pomáhá proti salmonele, ale existuje i jiné řešení – očkování kuřat.

Umytá vejce vydrží v pokojové teplotě 21 dní, neumytá skoro 50 a chlad jejich trvanlivost ještě prodlouží. Nejlépe však chutnají vždy čerstvá vejce!

Co takhle kotletku z hrocha?
Máte rádi vepřové? Bývaly doby, kdy na místě prasete klidně mohl být hroch. V době nedostatku masa v USA se řešily nové zdroje potravin a jedním z nápadů byl import hrochů a jejich chov na maso.
Tento bláznivý nápad málem prošel. Bylo to jen o fousek a v Americe by v bažinách žili i hroši.

Steak nebo kotletku? www.pixabay.com
Steak nebo kotletku? www.pixabay.com

Bizardních informací o jídle se člověk nikdy nepřesytí!

Šárka Spáčilová

Zajímá se o běh, cestování, umění a dobré jídlo

Bez komentáře

Přidejte komentář

Váš e-mail nebude nikde publikován.

Můžete použít tyto HTML tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>