Leckomu roste na zahrádce cuketa, ale údajně děláme velké chyby. Jednak je hloupost chtít co možná největší cuketu, a taky nedává smysl narvat cuketu do české lidové kuchyně.

Jak velká?
Cuketa je nejlepší, když tvoří středně velké plody, které nemusíte loupat, mají málo semínek a jsou křehké. Z vlastní zkušenosti musím říct, že můj recept na cuketu je jednoduchý: malý plod utrhnout, nakrájet na kolečka, obalit v jakémkoli koření a dát usmažit na pánev. Lahůdka. Když budete smažit velkou cuketu, není to úplně ono: chuť cukety příliš nevynikne, semena nejsou moc chutná a dužina je příliš tvrdá.
Co možná nevíte, cuketa kraluje v středomořské a francouzské kuchyni. Pokud máte rádi ratatouille, tak do něj cuketa patří. Zní to exoticky, ale jde o zeleninovou směs: nakrájíte cuketu, cibuli, česnek, rajčata a lilek, zeleninu dusíte v hrnci na plotně a potom okořeníte bazalkou, rozmarýnem nebo tymiánem. Přesné recepty se samozřejmě liší…

Z klasické cukety si ale klidně uvařte i polévku, nebo využijte cuketové květy. Můžete je osmažit, naplnit nebo zapékat. Malé cuketky si dejte syrové anebo je nakrájejte do zeleninového salátu. Chuťově nevýrazná cuketa se dá použít i na sladké moučníky.
Jaké vitaminy v ní najdete? Skupiny B, vitamin A, E, ale i kyselinu listovou. Obsahuje i karoten, a to v takové míře, jako paprika. Proto vám pomůže při problémech s vysokým tlakem, chorobami srdce nebo ledvin. Pomůže i při revmatismu, cukrovce nebo dně. A navíc si dopřejete přes 90% vody, takže nezbyde moc kalorií. (Což si klidně vynahraďte smažením, máte-li rádi.) Cuketa, jak ji známe, byla vyšlechtěna v Itálii a z italštiny máme i její název: zucca znamená tykev. Dostala se k nám ze Střední Ameriky, takže za ni vděčíme Kryštofu Kolumbovi.

Každopádně ji vyzkoušejte, malé cuketky jsou super a chutnají!