Horké nápoje pro zahřátí do chladných podzimních dnů

Je libo svařáček?
Zobrazit galerii
4 fotek
Svařené víno má svoji tradici
Horké nápoje pro zahřátí do chladných podzimních dnů
advent-1380137_1920

Svařené víno má svoji tradici

Source: www.pixabay.com
Je libo svařáček?
Horké nápoje pro zahřátí do chladných podzimních dnů
mulled-wine-972827_1920

Je libo svařáček?

Source: www.pixabay.com
Koření do svařených nápojů
Horké nápoje pro zahřátí do chladných podzimních dnů
spices-166902_1920

Koření do svařených nápojů

Grog je nápoj převzatý od námořníků
Horké nápoje pro zahřátí do chladných podzimních dnů
sailor-1477750_1920

Grog je nápoj převzatý od námořníků

Source: www.pixabay.com

Přišel podzim a s ním studené dny, ranní mlha, mžení přes den přechází v déšť a člověk má ohromnou chuť na něco, co ho prohřeje od studené špičky nosu k ledovým nohám.

Co by to tak mohlo být?

No přece oblíbené horké nápoje, co vám rozvoní vzduch, zahřejí ruce a po ochutnání donutí mysl zpívat o krásném barevném podzimním listí.

Nejjednodušší je grog.

 

Trochu více práce dají punče, které se míchají z více druhů destilátů a ochucují ovocem a kořením. Vychutnat si můžete i svařené víno.

Díky mnoha variacím se však dají i v teple domova vyrobit nápoje doslova s tropickým aroma. Snadným řešením je totiž přidání kandovaného ovoce, kokosu nebo rozinek.

Svařené víno má svoji tradici
Svařené víno má svoji tradici

Jak nejoblíbenější námořnické pití vzniklo?

Jmenuje se podle námořního admirála, kterému britští námořníci dali přezdívku Old Grog, v překladu rum ředěný vodou. Na oblíbený „podzimní“ nápoj stačí smíchat rum, citronovou šťávu, hnědý cukr nebo med, rozinky a skořici s horkou vodou.

Grog je nápoj převzatý od námořníků
Grog je nápoj převzatý od námořníků

Svařák, svařáček!
V některých zemích je to tradiční nápoj. Víno se svaří s kořením, jako je třeba skořice, citron a muškátový oříšek, osladí a můžete ochutnat. Přísad je možno ovšem přidat mnohem víc, jde o velice tvárný nápoj.

Švédský grog
Název odkazuje na pěkně silná a také pěkně dobrý nápoj, který vám zvedne morálku i v tom nejlezavějším počasí.

Jak na něj:

60 g rozinek

10 oloupaných mandlí

700 ml červeného vína

250 ml brandy nebo koňaku

150 až 200 g pískového cukru

3 hřebíčky, kousek celé skořice, kousek vanilky

Do nahřátých sklenic rozdělíte rozinky a mandle. Víno, koňak nebo brandy, cukr, hřebíčky, skořici a vanilku přivedete k varu. Odstavíte a přes sítko nalijete do připravených sklenic.

Koření do svařených nápojů
Koření do svařených nápojů

Horké jablko

Oblíbený předvánoční nápoj, který zahřeje celé tělo.

350 ml červeného vína

350 ml jablečného džusu

120 g pískového cukru

citron, koření na svařené víno

Jablko, jablečný džus, víno a cukr ohřejte, přidejte citron pokrájený na plátky a koření do svařeného vína. Nechte asi 15 minut stát a zahřejte. Do sklenic rozdělte kostičky jablka a zalijte. Ozdobit sklenice je možné kolečkem citronu.

Dáte si něco horkého, co vás zahřeje?

Šárka Spáčilová

Zajímá se o běh, cestování, umění a dobré jídlo

Bez komentáře

Přidejte komentář

Váš e-mail nebude nikde publikován.

Můžete použít tyto HTML tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>