
4 fotek
Přišel podzim a s ním studené dny, ranní mlha, mžení přes den přechází v déšť a člověk má ohromnou chuť na něco, co ho prohřeje od studené špičky nosu k ledovým nohám.
Co by to tak mohlo být?
No přece oblíbené horké nápoje, co vám rozvoní vzduch, zahřejí ruce a po ochutnání donutí mysl zpívat o krásném barevném podzimním listí.
Nejjednodušší je grog.
Trochu více práce dají punče, které se míchají z více druhů destilátů a ochucují ovocem a kořením. Vychutnat si můžete i svařené víno.
Díky mnoha variacím se však dají i v teple domova vyrobit nápoje doslova s tropickým aroma. Snadným řešením je totiž přidání kandovaného ovoce, kokosu nebo rozinek.

Jak nejoblíbenější námořnické pití vzniklo?
Jmenuje se podle námořního admirála, kterému britští námořníci dali přezdívku Old Grog, v překladu rum ředěný vodou. Na oblíbený „podzimní“ nápoj stačí smíchat rum, citronovou šťávu, hnědý cukr nebo med, rozinky a skořici s horkou vodou.

Svařák, svařáček!
V některých zemích je to tradiční nápoj. Víno se svaří s kořením, jako je třeba skořice, citron a muškátový oříšek, osladí a můžete ochutnat. Přísad je možno ovšem přidat mnohem víc, jde o velice tvárný nápoj.
Švédský grog
Název odkazuje na pěkně silná a také pěkně dobrý nápoj, který vám zvedne morálku i v tom nejlezavějším počasí.
Jak na něj:
60 g rozinek
10 oloupaných mandlí
700 ml červeného vína
250 ml brandy nebo koňaku
150 až 200 g pískového cukru
3 hřebíčky, kousek celé skořice, kousek vanilky
Do nahřátých sklenic rozdělíte rozinky a mandle. Víno, koňak nebo brandy, cukr, hřebíčky, skořici a vanilku přivedete k varu. Odstavíte a přes sítko nalijete do připravených sklenic.

Horké jablko
Oblíbený předvánoční nápoj, který zahřeje celé tělo.
350 ml červeného vína
350 ml jablečného džusu
120 g pískového cukru
citron, koření na svařené víno
Jablko, jablečný džus, víno a cukr ohřejte, přidejte citron pokrájený na plátky a koření do svařeného vína. Nechte asi 15 minut stát a zahřejte. Do sklenic rozdělte kostičky jablka a zalijte. Ozdobit sklenice je možné kolečkem citronu.