
4 fotek
Přišel podzim, doba konzervování dobrých věcí na zimu. Vinné želé (na způsob marmelády) se vyrábělo již dávno v historii, ale pivní želé, to už je trochu netradiční novinka.

Jak takové pivní želé vlastně chutná?
Chutná to jako pivo, ale spíše než klasické hořké dostanete spíše něco ovocného s příchutí chmele. Nejlépe fungují na výrobu želé tmavá piva, protože jejich bohatá chuť se při vaření pěkně udrží.

Jak na pivní želé? Jdeme do toho!
Potřebujete 1,5 litru kvalitního černého piva, jednu hodinu času, ¼ šálku jablečného octa, 2 ½ hrnku cukru, 1 balení pektinu s nízkým obsahem cukru. Pivo a ocet se dají do velkého hrnce (bude to hodně pěnit). V samostatné misce se smíchá ½ šálku cukru a balíček práškového pektinu. Směs vmíchejte do piva s octem a přiveďte k varu. Jakmile vře, přidejte zbývající dva šálky cukru a opět přiveďte k varu a vařte jednu minutu, potom odstavte. Naběračkou přelijte do horkých čistých sklenic a pro jistotu vysterilujte.

K čemu se želé hodí?
Dokonalé je třeba s ostrým čedarem, zrníčkovou hořčicí, perníkem a klobásami.